Nytt tak på Veslestua sommeren 2014


Slik så det ut dagen før oppsett av stillasje.
Knekken foran skal bort og taket løftes fra 39 til 32 grader for å matche det andre huset.14. juni: Taksteinen på sørsiden er plukket av og venter på bortkjøring av vår gode nabo Kåre.
Denne vindskien har definitivt gjort jobben sin.
Strøbord, fliser og lekter.
Så vidt jeg vet har det aldri vært lekkasje på taket men lektene
var så tørre at de kunne rives av uten hammer og brekkjern.
Mosegrodde mønestein.En del tusen flis. Mye har skjedd på byggefronten de siste 50-60 år. Litt enklere med dagens Vempro.
Godt å få fjernet dette.

Her er flisene fjernet. Da gjenstår strøbordene og den gamle isolasjonen.
Halve taket var isolert med innblåst skum som IKKE lenger fylte ut avstanden mellom taksperrene.Den andre halvdelen var etterisolet med Glava innenfra under svartpapp som var innfelt mellom taksperrene.Mange fraflyttede vepsebol.
Dette vepsebolet var større enn en basketball.

Nå er det snart tid for gjenoppbygging. Og tid for noen timer med opprydding.
Inne i veggen fant vi dette skrevet av tømreren for 82 år siden. 24/9 1932 - Ragnar Tangen.2 dager gikk med til oppsetting av ny yttervegg slik at takvinkelen blir 32 grader samt til oppsetting av nye taksperrer.Onsdag 18. juni 2014: 16 timers arbeidsdag. Frem til 15.00 ble sperrer kappet og klargjort for forkantbord og gesimskasse. Fra 15.00 og frem til kl. 01.00, 10 arbeidstimer som satt i kroppen i mange dager etterpå, ble halve taket isolert, rupanel påsatt og kappet for hengsperrene og Vempro festet. Alt klart for regn dagen derpå.
Ja, vi er glade i snekkeren "vår".4 arbeidsdager senere!Dag 5 sikrer vi undertaket med sløyfer.
Sløyfer som blir påmontert skjøtebånd for å hindre at vann trenger inn i spikerhullene under sløyfene.Godt med oppryddingshjelp.I Båstad brenner vi hjemme.Ferdig ryddet lørdag ettermiddag. Da er det bare resten som gjenstår.
Avslutter fredagen med oppretting av stabburet som har "plaget" meg i 10 år.Her er nordsiden av taket revet av og klar for gjenoppbygging.Først nye taksperrer på et ny liten knevegg slik at vinkelen er 32 grader også på denne siden.
Deretter 20 cm Glava, rupanel og Vempro øverst.Hele taket ferdig lektet. Forkantbord og vindskier er også på plass.

Snekkerpause i noen dager mens forkantbord skal grunnes og deretter males 2 strøk.Litt pussing av pipa før den skal dekkes men en heldekkende pipehatt.

Fredag 29. august 2014 og klokka er 07.30. I dag skal taksteinen opp på taket og legges pent utover :)
Drøyt 1000 stein = litt over 4 tonn med Zanda Protector 2 type rød.


En liten skjenk snart halvveis på sørsiden. 5 klokketimer tar det å legge begge sidene.
En enslig stein til høyre for pipa er alt vi behøvde å bruke vinkelsliperen på på denne siden.Pipehatten er på plass, mønebånd med kobber er montert, mønestein skrudd fast og vindskibeslagene montert.
Nå er taket 100% ferdig!

Til toppen