Forberedelser

Etter å ha lekt med tanken noen år så bestemte jeg meg våren 2008 for å skaffe meg noe høner.

Plass er det nok av og så for meg at noen frittgående høner på tunet kunne skape litt ekstra liv og ikke minst hygge.

Men først måtte rommet innredes og luftegården lages som de skal bruke når vi ikke er hjemme.Drøye 40 kvm. ble satt av til luftegård.
Vatret opp en ramme med trykkimpregnert materiale og satte opp vegger på drøyt 2 meter oppå den.
Så kledde jeg alle veggene med kraftig høsenetting som jeg gravde et stykke ned og ut i bakken.
Og til slutt en trapp med trinn for enkel adkomst ut og inn for de 2 beinte.Langs den ene veggen inne satte jeg opp et gjødselbrett.
Litt over dette spente jeg opp hønsenetting slik at ikke hønene skulle sitte i sin egen møkk.
Foran hengslet jeg på 2 rammer som enkelt kunne åpnes for enklere rengjøring.
Og øverst en tversgående rundstokk i egnet størrelse som hønene sitter på om natta.Lett å komme til nå med en liten spade for å fjerne hønemøkka.Og opp til rundstokken lagde jeg en trapp på hver side med passende trinn. De fleste høner er nemlig dårlige flyvere.Og av og til er det godt med en pause på vei opp til toppen.Og en luke i veggen ut til luftegården.Som også kan lukkes ;-)De skal alltid ha tilgang til grov skjellsand som de spiser slik at eggeskallet blir hardt.Og tilgang til rent vann er en selvfølge.
Høner drikker mye og ved å løfte vannet litt opp fra gulvet slipper man at mye dritt havner i vannautomaten.I det ene hjørnet bygde jeg en romslig ramme som jeg fylte med 50/50 grov skjellsand og torvjord.
Her graver deg seg ned og vasker seg. Ganske fornøyelig å se på mens støvskyen står rundt dem.Og helt innerst under denne innretningen står musefella.Denne fant jeg fra tidligere hønsehold her på gården. En praktisk forautomat.Denne kjøpte jeg for 500 kroner som B-vare på Bole. Her var tanken at de skulle inn og legge sin egg.Som jeg skulle plukke opp ved å løfte opp denne luken i fremkant.Og en striesekk skulle sørge for litt ro og fred når egget skulle ut der bak.Og sånn ble det seende ut før innflytting.


Til toppen